Miért szokatlan a hideg időjárás télen?

Már több mint egy hete hallgatjuk, hogy érkezik a szokatlanul hideg időjárás, pedig a szokatlan inkább az volt, hogy a december és a január olyan, volt, mint ha tavasz lenne. Még motorozni is simán lehetett a tizenvalahány fokban és napsütésben.

Igazán nem kellett ahhoz sem meteorológusnak lenni, hogy többször is megpendítsem, hogy meglesz ennek még a böjtje, amikor majd májusban fog esni a hó. És persze még az sem számítana szokatlannak, hiszen az évszázadok alatt számtalanszor történt már ilyen.

Csak pár dolog, ami az időjárással való rémisztgetésekről eszembe jutott hirtelen:

  • Reggel, amikor felébredtem, az volt az első gondolatom, amikor elhúztam a függönyt, hogy hol van már a szibériai hideg meg a harminc centis hó, amit már egy hete ígérgetnek csütörtökre (ma péntek van).
  • A -10 fokos hideg akkor lenne szokatlan, ha mondjuk június lenne. De februárban nem az.
  • Az uram a FB-n talált valami olyat, hogy egy erdélyi polgármestertől kérdezték, hogy mit csinálnak a faluban, -28 fokban, hogy védekeznek a hideg ellen. Először nézett értetlenül, aztán hosszas gondolkodás után azt válaszolta: "Hát akkor begyühet a kutya."
  • A szokatlanul hideg az volt, amikor 1977-ben kb., Mongóliában, -40 fokban (arrafelé amúgy ez sem szokatlan) olyan gyönyörűen csillogott a szülőotthon vaskorlátja, hogy megkívántam. Megnyaltam, és egyből odafagyott a nyelvem. Már nem emlékszm, hogy sikerült anyáméknak lecsatlakoztatniuk onnan anélkül, hogy leszakadt volna az összes ízlelőbimbóm. Azért remélem, hogy senki nem hugyozott a számba, hanem szereztek valahonnan meleg vizet.

Szóval szerintem, ha jön végre a hideg meg a hó, használjuk ki, és menjünk szánkózni meg síelni a hegyekbe!