Minden "Kertikapa" chopper?!

Kissé messzebbről kell kezdenem úgy érzem.

Egykor vala az egyszerű, mezei közép- ill. idősebb korú férfi, akinek el kellett jutni egyik helyről a másikra. Tömegközlekedés szinte zéró, autó pedig csak az állami vállalatoknak, vagy néhány külföldre szakadt művésznek. Ezért aztán kézenfekvő megoldás volt a motorkerékpár. Ennek köszönhetően mondhatom el én is, hogy bezzeg már a nagyapám is motoros volt. :P

Idővel aztán csak átszivárgott a tengerentúlról a lázadás szimbólumaként a motorkerékpár. Tetszetős volt, úgy az eszköz, mint a stílus és máris termékeny talajra hullt vörös csillagos kishazánkban. Kezdtek kialakulni a sportegylet mögé bújt lázadók és a vagány vidéki srácok, mert mégiscsak látványosabb volt befarolni Bözsi elé a Danuviával mint busszal, vagy lovas szekérrel. Máris mondhatom, hogy jééé már apám is motoros volt. :P
Hála az MHSZ-nek és a gyakorlatilag ingyenes képzésnek, mindenkinek volt motoros jogsija. Motorozott is 1-2 évet, míg meg nem nősült és élte biztonságos polgári életét.
Mellettük voltak a már említett renitensek, akik a hazai biker kultúrát képviselték átszabott –többnyire- szocialista gépeikkel, állandóan fejlődve. Így fért meg idővel egymás mellett a 250-es ETZ és a Kawasaki 750, vagy az előbányászott BWK-k és a nagy kincs, egy-egy itt felejtett WLA.
Aztán felénk is Renyhült a helyzet és a „rövid” 20-25 évnyi kihagyás után újra nyeregbe pattantak az öregedést és az unalmas hétköznapokat valamivel feldobni akarók. Megkezdődött az észosztás. Minden fronton. Az újramotorozótól kezdve a tojáshéj seggű ifjúig.
Úgy tűnik mindig kell egy ellenség. Kell?!
Párom két éve újra motorozó középkorú, panelunatkozó munkatársa nem hagy ki napot, hogy motorjainkat fikázza. Saját tapasztalat nuku, más választásának elfogadása nuku. Csak a frappánsnak szánt, mélyenszántó kijelentések, konklúziók. Ez valami nagyon rapid és mélyen bevésődő tréning lehet, mert kevés kivétellel minden ifjú és újrakezdő motoros hamar magáévá teszi.
Ez a gyártók és reklámpszichológusaik, no meg sok esetben az irigységfaktor által generált széthúzás mára az egeket veri.
Megy a címkézés ezerrel, olykor akkora baromságokkal, hogy falnak megyek. Napok óta folyik mélyenszántó vita a sportmotor kontra chopper témában. Átfutás szintjén nézem csupán, látom viszont a csatolt, bizonyítéknak szánt képeket. A képeken pedig cruisereket, túramotorokat. Choppert egy szálat sem.
Látszik a hozzáértés. Így már értem a konzekvens és megfellebbezhetetlen kijelentéseket, hiszik, tudják, miről beszélnek. Pedig még ide sem kevertük a bobbert, lowridert… :)